Grieks Nieuwjaarsfeest bij Neraida in Utrecht
Zaterdag 19 januari 2019

 

Wij hebben de groep Neraida leren kennen, nadat we ze voor het C700 Dansfestival op Open Monumentendag in september hadden uitgenodigd.

Daarna is Vassilis Arambatzakis in november bij ons te gast geweest voor een gastles en nodigde ons na afloop uit om naar het Grieks Nieuwjaarsfeest te komen in Utrecht. Dat is een hele leuke ervaring geworden! Fantastisch om mee te maken.

Zo zaten we op 19 jan weer voor een mooie Kerstboom!
 
 
 
 
 
Eerste optreden van Neraida samen met de kindergroep. Er worden nieuwjaarsliederen gezongen samen met de beste wensen.
 
De Kerstman kwam langs voor de kinderen en danst mee.   Dansgroep “Anthema” Astypalea , Hellas
De dansvloer was de hele avond gevuld, iedereen danst mee. Heel mooi om te zien!
 

De Pater komt het nieuwe jaar zegenen en ook de “Vassilópites” de nieuwjaarstaarten. In Griekenland hebben ze de traditie om een Nieuwjaars-taart (cake) aan te snijden met een munt erin. Degene die de munt vindt zal het hele jaar geluk hebben. Die persoon krijgt dan een "Goúri" (geluks hanger) mee. Heel de zaal kreeg een heerlijk stuk taart of cake.

 
Thea (en ook Gerda) dansten voor het eerst in het Volendam!
 
 
 
 
 
 
 
     
Publiek was erg enthousiast!
Het werd lekker laat! We waren niet om 21.30 uur, maar pas om 23.30 uur aan het optreden en daarna kwamen nog meer optredens!
We hebben toen nog lekkere Griekse hapjes besteld.
 
    Kars aan zijn glaasje Ouzo!
Optreden Kali Vrisi, Drama
 
De “ Babougeri”
  Met enorm zware bellen aan hun middel van meer dan 30kg
 
     
 
     
 

Het ritueel met de kameel: uitleg gekregen van Vassilis:
In vroegere tijden was het heel erg moeilijk, de armoede, genocides, het vluchten en alles bij elkaar hadden ze het niet makkelijk de Hellenen. De Turken, de Bulgaren en de Albanezen pikten land in, al met al was het geen pretje. 
De kameel kan erg goed tegen honger en dorst, legt lange afstanden in de woestijn af en bracht handel vanuit het oosten naar het westen en visa versa. 
Daarom zagen ze de kameel als een dier dat geluk brengt en lieten ze het in hun tuin (huis) om het hele jaar geluk en voorspoed te hebben. 
Het is een ritueel van de Amatolikki Romilia (NoordThracië, heden Bulgarije) en de Gagaouzides van oost Thracie (heden Turkije) en dat alle Thracische volkeren hebben overgenomen. Er is een jong echtpaar (bruid en bruidegom) dat meeloopt, een oude paar (opa en oma) die iedereen weg jagen bij de kameel als ze hem proberen aan te raken, de kameelaanvoerder en een dokter voor als de kameel moe of ziek wordt, dan komt die hem weer beter maken. Bellen hangen op de kameel en ook het oudere paar heeft bellen om zich heen. Dit stamt nog van Oud Griekenland, om de natuur wakker te schudden, zodat de winter snel overmoet gaan in de lente. Ook wordt het gecombineerd met het kwaad wegjagen.

Om 02.00 uur werd er nog steeds volop gedanst!!

Foto's Lisette en Lidy